×

Napomena

IMAGESIZER_ERR_ACCESS

Petar Jurčević, rođen 08.05.1975 u Gornjoj Glini od oca Blaža i majke Anke. Sakramente krštenja, prve pričesti i krizme primam u župi Sv. Nikole biskupa u Cvitoviću. Osnovnu sam školu završio u Kremenu, a srednju u Slunju i Karlovcu (zbog ratnih neprilika) za strojarskog tehničara (smjer strojobravar). Od djetinjstva sam po prirodi bio društven i volio pomagati drugima pa sam za vrijeme srednje škole razmišljao čim bi se volio baviti u životu. Čitanjem duhovne literature i određenih iskustava (obraćenja) odlučujem se za duhovno zvanje vjerujući da ću tako biti od najveće koristi drugima, a i sam ću biti ispunjen. Preko iskustva vjere i molitve sam shvatio da mogu mijenjati sebe i svijet oko sebe nabolje.

Nakon srednje škole pokušavam realizirati duhovno zvanje u Redu Otaca pavlina u Poljskoj, koje je nažalost bezuspješno zbog velike promjene u načinu života, učenja i komuniciranja stranim jezikom, stroge discipline i ostalih uvjeta života s kojima se nisam znao nositi. Slijedi odsluženje vojnog roka i zapošljavanje. Ponovno otkrivam duhovni poziv dolaskom mladog župnika u svoju župu Cvitović don Antonia Čuture.


2011. godine započinjem filozofsko – teološki studij na Filozofsko – teološkom Institutu Družbe Isusove kao kandidat Gospićko – senjske biskupije. Filozofsko – teološki studij se sastoji kao što i sam naziv govori od dvije godine filozofije i tri teologije. Tijekom prve dvije godine filozofije studiraju se predmeti vezani uz što potpuniju sliku o čovjeku u svim njegovim dimenzijama (razumskim, povijesnim, psihološkim, socijalnim, duhovnim ...), dok se u druge tri godine teologije predmeti više vezani uz proučavanje svega božanskog, ljudskog odnosa s Bogom (ili odnosa Boga prema čovjeku kroz povijest) vezano uz proučavanje Svetog Pisma i kršćanske tradicije (crkveni oci) te o načinu funkcioniranja Crkve kroz povijest i danas. Sam studij je usko vezan uz život na bogosloviji, odgojnoj ustanovi svećeničkih kandidata koji se odvija kroz duhovne točke (svakodnevna misa, molitva časoslova, klanjanje, molitva krunice, duhovne obnove i razmatranja, česte ispovjedi i duhovno vodstvo), na bogosloviji se također uči disciplini u obavljanju svakodnevnih dužnosti ( čišćenje zajedničkih prostorija, čišćenje osobnih prostorija, ministriranje, učenje ...)


Važan je također međusobni odnos kako u bogosloviji tako i na fakultetu gdje se svi izgrađujemo u što potpunije osobe gdje se gaji vjerničko i obiteljsko okruženje. Sada sam završna, peta godina studija i sve bliže ostvarenju svećeničkog poziva koji se uz Božju pomoć nadam i ostvariti na vlastito i zadovoljstvo svih onih koji su me poslali i kojima budem poslan.

Na četvrtu korizmenu nedjelju 15. 03. 2015. u Korenici primio kandidaturu za đakonat i prezbiterat.

Na petu korizmenu nedjelju 2016. na Udbini primio sam službe lektorata i akolitata, za vrijeme korizmenog hodočašća Slunjskog dekanata.

UOĆI DRUGE NEDJELJE DOŠAŠĆA, 3. 12. 2016., u Cvitoviću u 11 sati NA SV. FRANJU KSAVERSKOG BIT ĆU ZAREĐEN ZA ĐAKONA GOSPIĆKO - SENJSKE BISKUPIJE.

Iduće 2017. godine ću uz Božju i vašu pomoć slaviti svoju mladu misu u župi sv. Nikole biskupa u CVITOVIĆU, ako Bog da prvu mladu misu u dugoj povijesti cvitovačke župe.

Dekan Ogulinskog dekanata preč. Robert Zubović, dekan Udbinskog dekanata preč. Tomislav Rogić i dekan Slunjskog dekanata preč. Antonio Čutura sazivaju međudekanatsku sjednicu za ova tri dekanata 06. 06. 2016. u Generalskom Stolu. Ugostit će nas ogulinski dekan preč. Zubović i župnik Generalskog Stola velečasni don Ivica Tolla.

prošlogodišnji domaćin slunjski dekan preč. ČUTURA i ovogodišnji domaćin ogulinski dekan preč. ZUBOVIĆ

ZAGREBAČKA NADBISKUPIJA

KARLOVAČKI DEKANAT

ŽUPA "PRESVETOG SRCA ISUSOVA"

 

PROSLAVA ŽUPNOG PATRONA U ŽUPI "PRESVETOG SRCA ISUSOVA" U KARLOVCU

U petak 3. lipnja 2016. u 10 i 30 svečanu svetu misu u našoj župi

"Presvetog Srca Isusova" u Karlovcu predslavi i pod njom propovijeda

 

preč. Antonio Čutura, dekan Slunjskog dekanata,

župnik župa Cvitović i Lađevac

 

preč. Dražen Karačić, župnik i dekan Karlovačkog dekanata

Na dekanatskoj sjednici 29. veljače 2016. održanoj u Cvitoviću, a prema uputama iz naše Biskupije od 15. veljače 2016., svećenici Slunjskog dekanata odlučili su organizirati zajedno autobuse za Dubravu i kao dekanat skupa u subotu 16. travnja 2016. poći k Leopoldu. Pjevači iz svih župa imaju besplatnu kartu.

Copyright © 2019 Slunjski dekanat
Partner of Joomla Perfect Templates