Petar Jurčević, rođen 08.05.1975 u Gornjoj Glini od oca Blaža i majke Anke. Sakramente krštenja, prve pričesti i krizme primam u župi Sv. Nikole biskupa u Cvitoviću. Osnovnu sam školu završio u Kremenu, a srednju u Slunju i Karlovcu (zbog ratnih neprilika) za strojarskog tehničara (smjer strojobravar). Od djetinjstva sam po prirodi bio društven i volio pomagati drugima pa sam za vrijeme srednje škole razmišljao čim bi se volio baviti u životu. Čitanjem duhovne literature i određenih iskustava (obraćenja) odlučujem se za duhovno zvanje vjerujući da ću tako biti od najveće koristi drugima, a i sam ću biti ispunjen. Preko iskustva vjere i molitve sam shvatio da mogu mijenjati sebe i svijet oko sebe nabolje.

Nakon srednje škole pokušavam realizirati duhovno zvanje u Redu Otaca pavlina u Poljskoj, koje je nažalost bezuspješno zbog velike promjene u načinu života, učenja i komuniciranja stranim jezikom, stroge discipline i ostalih uvjeta života s kojima se nisam znao nositi. Slijedi odsluženje vojnog roka i zapošljavanje. Ponovno otkrivam duhovni poziv dolaskom mladog župnika u svoju župu Cvitović don Antonia Čuture.


2011. godine započinjem filozofsko – teološki studij na Filozofsko – teološkom Institutu Družbe Isusove kao kandidat Gospićko – senjske biskupije. Filozofsko – teološki studij se sastoji kao što i sam naziv govori od dvije godine filozofije i tri teologije. Tijekom prve dvije godine filozofije studiraju se predmeti vezani uz što potpuniju sliku o čovjeku u svim njegovim dimenzijama (razumskim, povijesnim, psihološkim, socijalnim, duhovnim ...), dok se u druge tri godine teologije predmeti više vezani uz proučavanje svega božanskog, ljudskog odnosa s Bogom (ili odnosa Boga prema čovjeku kroz povijest) vezano uz proučavanje Svetog Pisma i kršćanske tradicije (crkveni oci) te o načinu funkcioniranja Crkve kroz povijest i danas. Sam studij je usko vezan uz život na bogosloviji, odgojnoj ustanovi svećeničkih kandidata koji se odvija kroz duhovne točke (svakodnevna misa, molitva časoslova, klanjanje, molitva krunice, duhovne obnove i razmatranja, česte ispovjedi i duhovno vodstvo), na bogosloviji se također uči disciplini u obavljanju svakodnevnih dužnosti ( čišćenje zajedničkih prostorija, čišćenje osobnih prostorija, ministriranje, učenje ...)


Važan je također međusobni odnos kako u bogosloviji tako i na fakultetu gdje se svi izgrađujemo u što potpunije osobe gdje se gaji vjerničko i obiteljsko okruženje. Sada sam završna, peta godina studija i sve bliže ostvarenju svećeničkog poziva koji se uz Božju pomoć nadam i ostvariti na vlastito i zadovoljstvo svih onih koji su me poslali i kojima budem poslan.

Na četvrtu korizmenu nedjelju 15. 03. 2015. u Korenici primio kandidaturu za đakonat i prezbiterat.

Na petu korizmenu nedjelju 2016. na Udbini primio sam službe lektorata i akolitata, za vrijeme korizmenog hodočašća Slunjskog dekanata.

UOĆI DRUGE NEDJELJE DOŠAŠĆA, 3. 12. 2016., u Cvitoviću u 11 sati NA SV. FRANJU KSAVERSKOG BIT ĆU ZAREĐEN ZA ĐAKONA GOSPIĆKO - SENJSKE BISKUPIJE.

Iduće 2017. godine ću uz Božju i vašu pomoć slaviti svoju mladu misu u župi sv. Nikole biskupa u CVITOVIĆU, ako Bog da prvu mladu misu u dugoj povijesti cvitovačke župe.

Copyright © 2020 Slunjski dekanat
Partner of Joomla Perfect Templates