Danas 14.  veljače na dan suzaštitnika župe Cvitović sv. Valentina održan je dekanatski susret naših obitelji i mladih na razini Slunjskog dekanata. Na biskupijskoj razini ovakav susret nije održan jer je  naša Gospićko-senjska biskupija težinu prebacila na svaki pojedini dekanat. Sam dekanatski susret obitelji i mladih ima utoliko veću važnost jer je izravna priprava za nacionalni susret obitelji 19. travnja na Trsatu. Ovo je ujedno i prvi takav susret koji organizira naš novi, mladi Slunjski dekan prečasni gospodin mr. sc. don Antonio Čutura.

 

Program započinje svetom misom s početkom u 12 sati u župi Sv. Nikole biskupa koju predvodi don Ivica Tolla iz Generalskog Stola uz koncelebraciju don Andrije Kekića župnika u Rakovici, don Ante Marića župnika na Zavalju, te slunjskog dekana i domaćina don  Antonia Čuture. Uz bogoslova Peru Jurčevića bili su i vrijedni ministranti. Don Ivica je bio katehetom i vjeročiteljem četrnaest godina na jezičnoj gimnaziji u Zagrebu pa se samim tim  kroz odgoj i obrazovanje djece iskustveno i znanstveno  upoznao  s aktualnom tematikom.

Propovijed i predavanja don Ivice  „Odgovorno roditeljstvo“ koje slijedi nakon mise bilo je bazirano na svetopisamskim čitanjima i  problemima odgovornog roditeljstva današnjice.

Naglasak njegovog predavanja je bio na ljubavi i razumijevanju između supružnika kojima temelj trebaju biti vjera u Boga i što otvorenija međusobna komunikacija, s tim što treba  uzeti u obzir prihvaćanje različitosti kod konstitucije muške i ženske osobe kao prostor za međusobno nadopunjavanje a ne mimoilaženje.

Nakon dogovora supružnici bi trebali pristupiti odgovornom planiranju i punom ostvarenju obitelji preko potomstva. Odgoj djece bi prvenstveno trebao biti vezan uz krug uže obitelji, a tek onda tražiti pomoć institucija.

Na samoj misi i predavanju je bilo prisutno oko 250 članova slunjskog dekanata iz svih župa koji su pozorno slušali i upijali predavanje na aktualnu temu uz zorne primjere vezane uz život.

Cjelokupni program završava opuštenim i radosnim druženjem uz domjenak u lovačkom domu „Trčka“ Cvitović koji je održan zahvaljujući požrtvovnosti dosta velikog broja župljana župe Cvitović i samog dekana.

    

Copyright © 2019 Slunjski dekanat
Partner of Joomla Perfect Templates